poniedziałek, 13 lutego 2017

Seminarium dotyczące celiakii i diety bezglutenowej

Witajcie! Mam przyjemność poinformować Was o nadchodzącym seminarium poświęconym diecie bezglutenowej i chorobie celiakii. 
Informacje i zapisy tutaj:
http://www.celiakia.pl/seminarium-na-temat-celiakii-i-diety-bezglutenowej/






Do zobaczenia!!!!

Jogurt z granolą bananem i owocami goji

Dziś propozycja idealna na śniadanie lub drugie śniadanie. Dodaje energii, pięknie wygląda i jest smaczne :)



Składniki:
jogurt naturalny (może być sojowy)
banan
granola wg przepisu http://www.pasjo-natka.pl/2015/09/granola-bezglutenowa-z-patkami-z-quinoa.html
owoce goji
liść mięty
cynamon

Sposób przygotowania:
Jogurt posypujemy pokrojonymi bananami, granolą, owocami goji, Posypujemy cynamonem, ozdabiamy listkiem mięty. Gotowe!




środa, 8 lutego 2017

Tacos z kurczakiem

Tacos to super pomysł na szybkie danie meksykańskie. Jako nadzienie wykorzystujemy w zasadzie to co mamy pod ręką. Z reguły dużo warzyw, mięsko (w tym przypadku kurczak, ale częściej mięso mielone) i do tego sosy. Danie wygląda kolorowo i świetnie nadaje się na również na przekąskę.



Składniki:
tacos kukurydziane
sałata zielona
fasola czerwona z puszki
filet z kurczaka
kiełki rzodkiewki
papryka czerwona
pomidorki koktajlowe
cebula czerwona


dodatkowo sos czosnkowy lub ketchupowy:
http://www.pasjo-natka.pl/2014/05/sos-czosnkowy-i-sos-ketchupowy.html


Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki, podsmażyć do zarumienienia. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, pomidorki koktajlowe w połówki lub ćwiartki.
Tacos podgrzewamy w piekarniku, a następnie gdy są już ciepłe wykładamy sałatą, dodajemy dodatki (warzywa + kurczak + fasolę czerwoną). Polewamy sosem czosnkowym, dekorujemy kiełkami. Gotowe!










wtorek, 24 stycznia 2017

Łosoś w sosie koperkowo-chrzanowym

Z reguły chrzan jemy głównie w okresie świąt wielkanocnych. Jednak właściwości chrzanu są tak cenne, że zdecydowanie powinnyśmy szukać przepisów z jego udziałem na co dzień. Ja chrzan doceniam nie tylko za walory zdrowotne, ale również smak.
A jakie właściwości ma chrzan? Chrzan stosuje się w takich dolegliwościach jak: chore zatoki, bóle głowy czy katar :)



Składniki:

filet z łososia (ja kupuję w Biedronce, ponieważ rzadko trafiają się w nich ości)
5 łyżek śmietany 18%, (jogurtu sojowego)
3 łyżeczki chrzanu
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
pomidory suszone, mogą być z oleju (ok 6 szt)
sól
oliwa z oliwek.


Sposób przygotowania:

Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki.
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej smarując oliwą. Zalewamy łososia sosem i pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 25 minut.







czwartek, 12 stycznia 2017

Zwykły i niezwykły bezglutenowy chleb jogurtowy

Witajcie! Dzisiejszy wpis będzie nieco inny...

Mogłabym powiedzieć, że wczorajszy dzień był jak co dzień, ale jednak było w nim coś wyjątkowego, czego większość ludzi być może nie dostrzega.
Otóż jedna z moich koleżanek napisała do mnie, że upiekła bezglutenowy chleb jogurtowy i zaproponowała, że połówka chleba może należeć do mnie, jeśli tylko chce.
 Czy chce? No oczywiście, że chce! I nie dlatego tylko, że bezglutenowy, że jeszcze takiego nie jadłam, że jednak trochę czasu wymaga upieczenie chleba. Chcę, bo to będzie wyjątkowy chleb.
Jak często zdarza Wam się dostać coś od kogoś tak po prostu, bezinteresownie?
Niby taka błahostka, a tak bardzo cieszy. A jak często Ty, czytelniku tego bloga bezinteresownie komuś coś dajesz, powiesz miłe słowo, czy coś zrobisz?
Często właśnie takie drobiazgi składają się na to, że nasz dzień możemy zaliczyć do udanych lub nie, że czujemy się szczęśliwi lub nie. Zgodzisz się ze mną?

Monia, dzięki za chlebek :)

Benia, jeśli to czytasz, Tobie dziękujemy za wczorajszy torcik :)


A teraz przepis na ten wyjątkowy chlebek :)

Składniki:

350 ml wody
150g jogurtu (może być sojowy)
1,5 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżki octu
100g mąki ryżowej
400g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1 i 1/4 opakowania drożdży suchych (lub pół paczki świeżych)
1 łyżeczka mączka chleba świętojańskiego (karob)


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do foremki. Odstawić do wyrośnięcia na ok godziny (przykryć ściereczką). Piec w rozgrzanym piekarniku na 220 stopni przez 50 minut.







czwartek, 5 stycznia 2017

Bezglutenowe spaghetti z cukinii

Jednym z prezentów od Mikołaja w tym roku jest urządzenie do robienia makaronu z warzyw. Już wcześniej widziałam je w internecie, ale nie byłam do końca przekonana. Nie tyle co do jakości, ale przede wszystkim do smaku takiego dania. Byłam w wielkim błędzie, gdyż spaghetti z cukinii jest przepysznym daniem obiadowym jak i lunchowym. Robi się szybciutko, a i smakuję fantastycznie. A jak wygląda, sami zobaczcie :)

Sprzęt do robienie makarony z warzyw wygląda mniej więcej tak:
http://www.mydeal.pl/dom_i_wnetrze-tarka_do_robienia_makaronu_z_warzyw-14272.html


Składniki:
2 cukinie
mięso mielone z indyka (ok 0,5 kg)
passata pomidorowa
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek 1 łyżka
1 cebula
parmezan do posypania (w wersji bezlaktozowej można posypać drożdżami nieaktywnymi)
przyprawy: sól, pieprz
świeża bazylia

Sposób przygotowania:
Podgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodajemy mięso mielone. Mieszamy, tak aby mięso rozdrobnić na małe grudki. Dodajemy rozgnieciony czosnek, mieszamy. Dodajemy przecier z pomidorów. Mieszamy. (Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę koncentratu pomidorowego).
Cukinie myjemy i kręcimy w urządzeniu do robienia makaronu z warzyw. Polewamy sosem do spaghetti. Posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii. Gotowe!







środa, 4 stycznia 2017

Jak przygotować bezglutenowe Boże Narodzenie- mój wywiad dla Gazety Wyborczej


Z jakimi problemami zmagają się osoby chore na Celiakię? Czy łatwo im przygotować kolację wigilijną? Na co zwracają uwagę przy zakupach bezglutenowych produktów? Zapraszam do przeczytania mojej wypowiedzi na Gazety Wyborczej.