Witajcie! Dziś przepis na bułeczki cynamonowe. Wprawdze trochę odbiegają od oryginalnego przepisu, ale mnie bardzo smakują.
Inspiracja:
http://www.glutenfreemuffin.com/2009/07/sticky-buns.html
Składniki na ciasto: (ok 7 sztuk)
200 g maki bezglutenowej (ja użyłam firmy Schar)
100 ml mleka (ja użyłam koziego)
40g cukru
45 ml oleju roślinnego
1 żółtko
3,5g suchych drożdży
szczypta soli.
Nadzienie:
30g curku nierafinowanego
40 g orzechów włoskich (pekan)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła (ja użyłam klarowanego)
Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto ugnieść ciasto. Ja dodałam ok pół szklanki mąki gryczanej dodatkowo, bo miałam problem z rozrobieniem ciasta (strasznie się kleiło). Ciasto wyrabiać ok 10 minut, a później odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto na folii aluminiowej posmarowanej olejem. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Składniki nadzienia rozłożyć równomiernie na ciasto. Zawinąć w rulon. Pokroić na kawałki. Następnie kawałki przełożyć do formy do pieczenia (grubo wysmarowanej masłem). Piec w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni C przez ok 25 minut.
Wyciągnąć, posypać kawałkami gorzkiej czekolady. Idealne do kawki :) Smacznego!!
Bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńJejku, ale śliczne! Uwielbiam takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ależ musiało pachnieć, cynamonowe wypieki to mają do siebie.
OdpowiedzUsuń