Inspiracja:
http://www.truetastehunters.com/2015/01/ptasie-mleczko-z-chia-delikatna-jak.html
Składniki:
Część czekoladowa:
1 puszka mleczka kokosowego 400g
2 łyżki kakao
4 łyżki ksylitolu
szczypta cynamonu
szczypta soli
2 łyżeczki agaru (2,5 łyżeczki żelatyny)
cześć biała:
1 puszka mleczka kokosowego 400g
100g mleka roślinnego lub krowiego
4 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu z agawy (miodu)
3 łyżki ksylitolu
1 i 1/2 łyżeczki agaru (2,5 łyżeczki żelatyny)
aromat migdałowy/waniliowy do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotować dwa garnki. Jeden do części kakaowej, a drugi do części białej. W każdym garnku umieścić wszystkie składniki poza agarem. Całość podgrzać, mieszając trzepaczką.W momencie zagotowania dodać agar. Dłużej już nie podgrzewać. Wymieszać.
Formę ok 20cmx20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Wstawić do lodówki na około 10 minut. Gdy masa lekko stężeje wylać białą część. Ponownie wstawić do lodówki na około 15 minut.
Jeśli druga część masy kakaowej za bardzo stężeje, wystarczy podgrzać i wymieszać.
Gdy masa z chia lekko stężeje , wylać pozostałą część masy czekoladowej.
Odstawić do lodówki na minimum 4h.
Uwaga: Ja dodałam do masy czekoladowej ekspandowany amarantus (ok 3/4 szklanki) co wzbogaciło wartość odżywczą deseru. Smakuję również bardzo dobrze :)
Ekstra pomysł!
OdpowiedzUsuńMniam, musiało smakować obłędnie:)
OdpowiedzUsuń