Czy cieknie Wam ślinka, patrząc na tą babkę? Mam nadzieję, że tak! Oczywiście nie bezpodstawnie, bo babka jest przepyszna.
Składniki: (cała babka ok 700g)
5 jaj (ja użyłam 21 jaj przepiórczych)
1 szklanka cukru brązowego
1 3/4 mąki ziemniaczanej
200g masła klarowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
otarta skórka z pomarańczy (cytryny)
czekolada gorzka
kokos do posypania
Sposób przygotowania:
Jajka (o temp. pokojowej) w całości wbić do miski.Miksować na najwyższych obrotach przez kilka minut. Stopniowo dodawać cukier, nadal miksując. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sitko. Delikatnie dodawać do powstałej masy, nadal miksując. Dodać też skórkę z pomarańczy. Masło roztopić w rondelku i dodać gorące do masy z jajkami, mąką i cukrem. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do natłuszczonej formy i opruszonej mąką bezglutenową.
Piec w temp 160 stopni C przez godzinę. Po ostygnięciu, roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Polać babkę i posypać kokosem.
Wygląda cudownie !! Babkę piaskową robiłam ze 2 razy w życiu, ale bardzo się kruszyła i przerzuciłam się na jogurtową :P A Twoja wygląda idealnie :):)
OdpowiedzUsuń