Dziś propozycja szybkiego obiadu bezglutenowego.
Składniki
Makaron ryżowy (typu tagliatelle) 100 g
Szpinak mrożony (liście) 400g
masło klarowane (ok 1 łyżki)
czosnek (3 ząbki)
serek kozi biały do smarowania ( 1 łyżka)
serek kozi pleśniowy ( ilość wg uznania)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Szpinak mrożony wrzucić na patelnie i poddusić do utraty wody. Gdy woda się zredukuje przełożyć szpinak na innego naczynia, a na patelni rozpuścić masło klarowane. Dodać rozgnieciony czosnek. Przysmażyć. Dodać szpinak i podsmażyć całość na patelni. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie dodać biały serek kozi do smarowania. Wymieszać. Na koniec pokroić w kostkę ser pleśniowy kozi i dodać do całości. Chwile pomieszać. W międzyczasie zrobić makaron wg przepisu. Szpinak nałożyć na makaron i gotowe!
uwielbiam makaron ryżowy ze szpinakiem, ta propozycja bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuń