"Sekretem potrawy są przyprawy". Takie hasło reklamowe, jakiś czas temu miała jedna z firm reklamujących przyprawy. Całkowicie się z nim zgadzam. Dziś troszkę o ich właściwościach nie tylko smakowych....
Już w 1500 roku p.n.e na zwojach papirusu zapiski informują o zastosowaniu przypraw w medycynie, przyrządzaniu potraw czy kosmetyce.
Ciekawostką jest, że był czas, że przyprawy cenione były na równi ze złotem, perłami czy kamieniami szlachetnymi.
Nie oszukujmy się, w dzisiejszych czasach przyprawy mają głównie funkcje smakowe i lecznicze.
Takie Wam dzisiaj opisze...
Anyż-jest używana głównie jako przyprawa w kuchniach azjatyckich. Działa rozkurczowo, wspomaga procesy trawienia, eliminuje wzdęcia, kolki.
Bazylia- pobudza wydzielanie soków trawiennych, zapobiega wzdęciom, poprawia apetyt i trawienie, działa wykrztuśnie oraz uspokajająco na system nerwowy. Doskonała do pomidorów, serów, sosów, sałatek.
Cynamon- głównie używany do potraw słodkich do wypieków cukierniczych, przetworów owocowych. Wspomaga trawienie, działa wzmacniająco, zapobiega wzdęciom. Nie wskazany dla kobiet ciężarnych.
Cząber- wzmacnia apetyt i pracę żołądka, działa przeciwzapalnie. Dodajemy go do wszystkich warzyw strączkowych, kapusty, mięsa, sosów śmietanowych, do kiszenia ogórków i kapusty, sosu pomidorowego, grzybów, kasz, zup.
Czosnek- posiada bakteriobójczą alliicynę, przez co uważa się za jeden z najbardziej leczniczych ziół. Pobudza również wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskórczowo, wpływa korzystnie na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną jelita grubego, obniża ciśnienie krwi, poprawia ukrwienienaczyń wieńcowych. Ma również działanie przeciwpasożytnicze.
Aby czosnek zachował wszystkie swoje właściwości, nie powinien być poddany obróbce termicznej.
Używany do przyprawiania mięs, ryb, sosów, , wędlin, sałatek, potraw z ziemniaków.
Gorczyca- główny składnik musztardy. W umiarkowanej ilości wpływa pozytywnie na procesy trawienia i przemiany materii.
Goździki- działają bakteriobójczo. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt. Świetnie pasuje z pomarańczą, gruszkami, potrawami mlecznymi.
Imbir - przyprawa rozgrzewająca, wspomagająca odporność. Reguluje poziom cholesterolu. odpowiedni do potraw słodkich i słonych.
Kardamon- jest wykorzystywany w przemyśle cukierniczym, piekarnictwie, lecznictwie. Napar z kardamonu jest bardzo skuteczny na wyostrzenie apetytu. Wspomaga trawienie białka i reguluje pracę układu trawiennego.
Kardamon ma właściwości antyseptyczne. Ziarna natomiast odświeżą skutecznie oddech.
Kminek- najważniejszą cechą kminku jest jego działanie przeciwskurczowe i łagodzące podczas wzdęć. Zioło to znakomicie rozluźnia i neutralizuje objawy niestrawności. W przypadku kobiet karmiących również zaleca się wykorzystywanie tej przyprawy, ponieważ związki w niej zawarte zwiększają produkowanie mleka. Kminek jest też dobrym rozwiązaniem dla kobiet, które przeżywają bolesne miesiączki.
Koper- nadaje się do sałatek z ogórków, pomidorów, ziemniaków i sałaty, jajek. Wykorzystywany do past, zup i sosów. Ma właściwości rozkurczające. Razem z kminkiem mogą uchronić przed niestrawnością po spożyciu czosnku. Dzxiała wiatropędnie, działa przy wzdęciach, nudnościach, bólach brzucha.
Kurkuma- to główny składnik przyprawy curry. Kurkuma w połączeniu z papryką (curry) działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie. Spowalnia procesy starzenia organizmu. Ma szerokie zastosowanie. Używa się ją do sosów, mies, (głównie drobiu), krewetek czesto do zabarwienia np. ryżu.
Lubczyk- pobudza wydzielanie soków trawiennych, jest moczopędny i łagodnie żółciopędny. Wpływa pozytywnie na czynność serca i wątroby. Dodaje się go do wywarów z wołowiny, grochówki, do zup jarzynowych, sałatek, farszów, mięsa duszonego z warzywami, twarogu.
Majeranek- przyspiesza trawienie, działa uspokajająco i rozkurczowo na przewód pokarmowy, żółciopędnie i wiatropędnie. Stosowany przy kolce jelitowej, chorobach układu nerwowego i przeziębieniach. Przyprawia się nim grochówkę, duszone mięso, baraninę, wołowinę, klopsy, drób, dodaje do pasztwtów, wędlin i zup.
Melisa- głównie znana jako środek uspokajający. Świeża melisa nadaje się dosałatek, zup, sosów.
Mięta- działa rozkurczowo. Ma również zastosowanie w chorobach pęcherza żółciowego i wątroby. Pomaga przy nerwicach żołądka. Głównie stosowana do przyrządzania herbatek leczniczych.
Papryka- ma wpływ na ograniczenie chorób krążenia oraz zapobiega wapnieniu naczyń. Wzmacnia apetyt.. Wszechstronnie używana. Do potraw mięsnych, sosów twarogów, wędlin, zup.
Pieprz- posiada właściwości pobudzające przemianę materii. Bardzo szerokie zastosowanie. Przyprawia się nim mięso, sosy, supy, sałatki, ryby.
Pietruszka- zalecana przy kamieniach moczowych, przy stanach zapalnych prostaty, w czasie menstruacji. Bogata w witaminę C. Można dodawać do większości potraw, zup, sosów śmietanowych, grybowych, do mięs, farszów, do sałatek.
Rozmaryn- w mniejszych ilościach pobudza wydzielanie soków trawiennych żołądka, stymuluję pracę wątroby, działa żółcio i moczopędnie, zapobiega rozwojowi bakterii. Nie zalecany kobietom ciężarnym. Dodaje się go do zup, warzyw, sałatek, ryb, mięs.
Szafran- najdroższa przyprawa. Ma specyficzny zapach i korzenny, lekko gorzkawy smak. Uspokaja nerwy, sprawia ulgę przy kaszlu i astmie. Jest żółcio i moczopędny. W dużych dawkach powoduje bóle głowy, działa odurzająco. Nie polecany kobietom ciężarnym. Barwi się nim, a także aromatyzuje potrawy z ryżu, sosy, sery, ciasta. Ma działanie spulchniające ciasto w wypiekach.
Szczypiorek- ważne źródło witaminy C. Używany przede wszystkim jako przyprawa do zup, sosów, sałatek, potraw z jaj, do ryżu, ziemniaków, past twarogowych i serowych, ryb, kanapek.
Tymianek- używany przy wzdęciach i stanach zapalnych żołądka. Posiada właściwości bakteriobójcze, oczyszczające, poprawiające krążenie. W dużych dawkach jest szkodliwy. Dodawany do wędzonych mięs, serów, warzyw, ryb i włoskiej pizzy, do kiszenia ogórków.
Wanilia- przy pomocy wanilii można obniżyć gorączkę, poprawić pracę serca. Najczęściej jednak jest używana jako składnik leków przeciwreumatycznych. Używana głównie do przemysłu cukierniczego jako dodatek do ciast i kremów.
Bibliografia:
"Przyprawy do każdej potrawy" Dagmar Lańska i Zespół Agencja Informacyjna S.A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz