piątek, 2 stycznia 2015

Szyszki dla alergika

Dziś totalne szaleństwo!    Szyszki znam od dzieciństwa i zawsze je uwielbiałam. Myślę, że nie ma dziecka, któremu by nie smakowały. Dziś szyszki w wersji "dla alergika" zrobione z mleka koziego i masła klarowanego. Przyznam, że nie wierzyłam, że się uda....

Składniki: (na 7 sztuk)
ryż preparowany
mleko kozie (2 szklanki)
cukier brązowy (półtorej szklanki)
masło klarowane (5 łyżeczek)

Sposób przygotowania:
Mleko gotujemy z cukrem w rondelku, często mieszając do momentu aż się wytworzy gęsta karmelowa masa. Następnie zdjęć rondelek z gazu i miksować mikserem, dodając stopniowo masło klarowane. Dodać ryż preparowany (ilość dostosowujemy do masy) i lepić szyszki. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń