niedziela, 25 stycznia 2015

Ciasto bezglutenowe gryczane z kruszonką

To ciasto jest wyśmienite! 
Z pozdrowieniami dla dziewczyn z warsztatów z autoprezentacji!!! Dzięki za pochwałę i wsparcie :) Na kolejne warsztaty przychodzę z tym oto ciastem! :)

Inspiracja:
http://www.domowe-wypieki.pl/

Składniki:

Ciasto ucierane:
150g masła klarowanego
80g cukru trzcinowego
16 jaj przepiórczych lub 4 jaja kurze
250g mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
75 ml mleka (ja użyłam koziego)

Budyń:
1 opakowanie budyniu śmietankowego (bezglutenowego) bez cukru
40g cukru
400 ml mleka (ja użyłam koziego)

Kruszonka:
100g zmiksowanych orzechów (ja użyłam włoskich)
3 łyżki cukru
50g masła klarowanego

1 duża puszka brzoskwiń w zalewie

Sposób przygotowania:

Budyń zrobić wg przepisu, dodając cukier i mleko. Następnie przygotować kruszonkę. Połączyć wszystkie składniki na kruszonkę, odstawić.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na płaskie kawałki.
W kolejnym etapie robimy ciasto. Masło utrzeć z cukrem i jajami. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli mąkę  z proszkiem do masy wlewając co jakiś czas mleko (cały czas miksując na wolnych obrotach). 
Wyłożyć ciasto do formy (ok 35cmx25cm) wysmarowanej masłem klarowanym i posypanej mąką gryczaną. Ułożyć brzoskwinie, polać budyniem (robiąc kleksy) i posypać kruszonką.Piec w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni C przez 45 min. Zostawić do ostygnięcia. Smacznego!!!





3 komentarze: