Skusiłam się pierwszy raz na leszcza. Do tej pory nie zauważałam tej ryby w sklepach. Należy do ryb słodkowodnych i do rodziny karpiowatych. Przyznam, że smakuje bardzo dobrze :)
Składniki:
leszcz (ok 400g)
rozmaryn, pietruszka natka, czosnek, sól, pieprz
oliwa z oliwek
cytryna
Sposób przygotowania:
Rybę umyć i osuszyć recznikiem. Skropić cytryną, doprawić przyprawami i pokrojonym czosnkiem. Posmarować oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 200 stopni C i piec ok 25min. Smacznego!
Leszcza do tej pory udało mi się kupić tylko raz i do tego wędzonego, muszę popatrzeć czy gdzieś nie kupię, zaciekawiłaś mnie swoją rybą.
OdpowiedzUsuńKaufland ma leszcza. Ok 15-16zl/kg.
OdpowiedzUsuńDzisiaj wlasnie pierwszy raz przyrzadze leszcza ,kupilam w biedronce
OdpowiedzUsuń