Witajcie! Dziś fajna propozycja obiadowa dla bezglutenowców i nie tylko.
Można śmiało podać ją również na imprezie.
Inspiracja:
http://chlebmiejski.blogspot.com/
Składniki: (cała tarta 800g, jeden kawałek ok 200g)
Na ciasto:
200 g mąki gryczanej
1/4 łyżeczki soli
100g masła klarowanego/oleju kokosowego
50 ml zimnej wody
1 jajko (lub 3 jajka przepiórcze)
Składniki na wypełnienie:
1 mały jogurt naturalny ok 180g (ja użyłam owczego)
1 łyżka musztardy
100g białego serka naturalnego (ja użyłam koziego)
2 ząbki czosnku
3 jaja ( ja użyłam 10 jaj przepiórczych)
6 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo (może też być jedno jajko kurze)
200 g świeżego szpinaku
1 łyżka masła klarowanego
pół pęczka botwinki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto wymieszać i wyrobić ciasto. Wyłożyć nim posmarowaną wcześniej masłem klarowanym formę. Nakłuć kilka razy widelcem. Włożyć do zamrażarki na ok 10 min. po tym czasie włożyć do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni C. Piec (góra-dół bez termoobiegu) ok 15 min. W tym czasie przygotować wypełnienie. 6 jaj przepiórczych ugotować na twardo.
Szpinak zblanszować, odcedzić z wody, podsmażyć na 1 łyżce masła klarowanego z czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać i odstawić. Botwinkę pokroić na cieniutkie paseczki.
Następnie przygotować masę jajeczno-jogurtową. Zmiksować jogurt, 10 jaj przepiórczych (3 jaja kurze) serek, musztardę. Posoli i popieprzyć do smaku.
Wyjąć zapieczony spód i wyłożyć na niego podsmażony szpinak. Na to ułożyć pokrojoną w paski botwinkę. Zalać masą jajeczną. Na całość położyć pokrojone na połówki jajka przepiórcze. Ozdobić paskami i listkami botwinki. włożyć ponownie do piekarnika i kontynuować pieczenie przez 20 min. Smacznego!!!
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń