poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Dietetyczne frytki

Święta wielkanocne spędziliśmy u taty na wsi. Oczywiście jak zwykle zostałam obdarowana eko-prezentami. Tym razem do domu przywiozłam ekologiczne ziemniaki, które sami wyhodowali.
Pierwszym pomysłem na nie były dietetyczne frytki, na które przepis podaje poniżej, to świetna alternatywa dla tradycyjnych frytek z głębokiego oleju.

Składniki:
ziemniaki 1kg
olej rzepakowy 3 łyżki (u mnie ryżowy)
przyprawy wg uznania (sól, pieprz, koperek, rozmaryn, bazylia, oregano..)


Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, wysuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na frytki. Następnie wymieszać je  z olejem, zmieszanym z przyprawami. Wyłożyć na pergamin. Piec w piekarniku (funkcja termoobiegu góra-dół) rozgrzanym do 190 stopni C przez ok pół godziny (do zarumienienia). W międzyczasie można przemieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz