wtorek, 28 kwietnia 2015

Ryż z batatami, pieczarkami, fasolką i mozarellą

Kocham góry! A jeśli do tego dodam piękną pogodę, wyborowe towarzystwo i możliwość wspólnego gotowania, to jest to dla mnie raj na ziemi. Tak spędziłam w zeszłym tygodniu dwa wspaniałe dni.
Bez wątpienia, wypad udany pod każdym względem. Podaje przepis na wegetariańskie danie, jak to moja koleżanka nazwała "jednogarnkowe" ;)

Składniki:
pół paczki fasolki szparagowej (ok 200g)
jeden duży batat
pieczarki (250g)
jedna cebula
ryż basmatti (1szklanka)
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czasnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek 2 łyżki
mozarella do posypania wg uznania

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę do zeszklenia, dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż pieczarki się skurczą. Wrzucić fasolkę, pokrojone w paski bataty, 2 starte ząbki czosnku, sól, pieprz. Następnie wymieszać, dodać ryż, zalać wodą (tak by ryż zakryć). \gotować pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie wrzucić pokrojoną natkę pietruszki i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec wszystko wymieszać i posypać mozarellą. Ozdobić natką pietruszki :)








3 komentarze:

  1. mega apetycznie wygląda więc zakładam, że i wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie to gotuje ale zeby zakryc całość to musialem pół gara wody nalać, mi to chyba zupa kurwa wyjdzie

    OdpowiedzUsuń