Coś słodkiego, bezglutenowego i zdrowego!
Muffinki marchewkowe :)
Inspiracja: www.justynagieleta.pl
Składniki:
szklanka startej marchewki
łyżka startego imbiru
pół szklanki cukru nierafinowanego ( ksylitolu)
75g mąki gryczanej
40g mąki ryżowej
20g mąki kukurydzianej
2 łyżki maki amarantusowej
80 ml oleju słonecznikowego (ja użyłam ryżowego)
2 łyżki jogurtu (ja użyłam koziego)
2 jaja ( ja użyłam 9 przepiórczych)
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 garści pokrojonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Wymieszać suche składniki, przesiać przez sitko. W misce zmiksować jaja z cukrem (ksylitolem). Dolewać powoli olej ciągle miksując. Dosypywać powoli mąkę. Miksować na niskich obrotach. Dodać jogurt. Wymieszać. Dodać starta marchewkę i imbir. Wymieszać łyżką. Na koniec dodać orzechy. Wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni C przez ok 20 min. Smacznego!!!
Mmm, pychotki :)
OdpowiedzUsuń