poniedziałek, 16 marca 2015

Placuszki z cukinii, bezglutenowe

Już od dawna miałam ochotę wypróbować wersje placków ziemniaczanych, gdzie głównym składnikiem była by cukinia. Wyszło bardzo fajne danie :)

Inspiracja: www:poezja-smaku.pl

Składniki:

Duża cukinia
2 łyżki jogurtu naturalnego (ja użyłam owczego)
pół cebuli
2 jajka (ja użyłam 8 przepiórczych)
6 łyżek mąki (4 łyżki mąki gryczanej, 2 łyżki mąki amarantusowej)
1 duży ząbek czosnku
świeży koperek
sól, pieprz
olej
łosoś wędzony


Sposób przygotowania:
Cukinie umyć. Odciąć końce.  Zetrzeć w całości na tarce o grubych oczkach. Posolić i odczekać ok 15 min. Następnie wycisnąć nadmiar wody. Dodać cebule pokrojoną w kostkę, jajka, jogurt, mąkę, czosnek (wyciśnięty przez praskę) i garść posiekanego koperku. Doprawić do smaku. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej nakładać placki. (ogień musi być dość mocny, żeby placki były chrupiące). Na usmażone z obu stron placki nakładamy łyżeczkę jogurtu, na to kawałek wędzonego łososia i trochę świeżego koperku. Gotowe!




3 komentarze: