środa, 18 marca 2015

Pizza gryczana, bez drożdży, bezglutenowa

Przyznam, że nigdy za pizzą nie przepadałam. Wydaje mi się, że to dlatego, że jest niewiele rzeczy, które lubię z dodatkiem drożdży. Przygotowałam dziś wersję bezglutenowej pizzy bez drożdży dla bezglutenowców. Wg mnie świetna :)

Inspiracja: www. mamaalergikagotuje.pl


Składniki:

Ciasto:
180g mąki gryczanej
1 jajko (u mnie 4 jajka przepiórcze)
łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku bezglutenowego
2 łyżki oleju (u mnie ryżowego)
100 ml ciepłej wody


Składniki na pizze:
pomidor 1 szt
1/3 czerwonej papryki
kukurydza z puszki
cebula (pół)
papryka chili (pół)
szynka (pokrojona w kostkę)
ketchup
ser żółty (u mnie kozi)
bazylia świeża
pieczarki (3 szt)


Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto, ugnieść ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę. odstawić pod przykryciem.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto. jak kto lubi (ja dosyć cienko). Ciasto posmarować ketchupem, następnie ułożyć pokrojone składniki na pizze. Na koniec posypać startym na dużych oczkach serem. Przykryć pizzę folią aluminiową. Piec w piekarniku na 190 stopni C przez 15 min. Po tym czasie zabieramy folie i pieczemy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika nakładamy listki świeżej bazylii. Smacznego!








1 komentarz: