niedziela, 2 sierpnia 2015

Bezglutenowe kokosanki z ksylitolem

Kokosanki jadł na pewno każdy, ale kokosanki z ksylitolem? Dziś zdrowsza propozycja bezglutenowych kokosanek. Bardzo szybkie w wykonaniu i  pyszne!


Składniki:

200g wiórków kokosowych
2 jajka (10 przepiórczych)
110g  ksylitolu

Sposób przygotowania:

Ksylitol zblendować do uzyskania pudru. 
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając ksylitol. Do ubitych białek dodawać stopniowo żółtka. Do powstałej masy wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać. Układać na pergaminie okrągłe placki. Piec w rozgrzanym piekarniku na 170 stopni C przez 15 min. Kokosanki, żeby były chrupiące, należy odczekać przynajmniej 3h. Smacznego!







2 komentarze: