To już kolejna próba zrobienia pierogów bezglutenowych. Wcześniej próbowałam zrobić z mąki gryczanej, ale niestety ciasto nie było zwarte i rozrywało się.
Tym razem użyłam gotowej mieszanki Mehl Farine firmy Schar.
Z początku, gdy zaczęłam wyrabiać ciasto, nie robiłam sobie wielkich nadziei na powodzenie, ale cierpliwie doczekałam się dobrze wyrobionego ciasta, które nie odbiega od ciasta zrobionego z mąki pszennej.
Składniki na ciasto:
300g mąki Schar Mehl Farine
3 jaja kurze (13 jaj przepiórczych)
szczypta soli
woda letnia wg potrzeby
Składniki na nadzienie:
300g ziemniaków
300g białego sera (półtłustego)
2 łyżeczki soli
pieprz
1 cebula
oliwa (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Z podanych składników ugnieść ciasto, rozwałkować, wyciąć okrągłe kółka.
Nakładać nadzienie i zalepiać. (Jeśli ciasto trochę przyschnie można lekko nawilżyć krawędzie, żeby się zlepiły)
Nadzienie:
Ziemniaki obrać, posolić, ugotować i odcedzić. Tłuczkiem rozgnieść na gładką masę. Ser pokruszyć, rozgnieść z ziemniakami. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy.. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Po wypłynięciu pierogów gotować jeszcze ok 5 minut.
Podawać z podsmażoną cebulką, skwarkami. Smacznego!
ciekawy przepis - u mnie zwykle nie używa się jajek do ciasta na pierogi :)
OdpowiedzUsuń