środa, 26 sierpnia 2015

zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami

Taka zapiekanka jest świetnym pomysłem na obiad, jak również można ją przygotować gdy spodziewamy się gości.

Składniki:

szpinak mrożony (450g)
filet z kurczaka (jeden podwójny)
2 ziemniaki
czosnek (4 ząbki)
masło klarowane (1 łyżka)
pasta z pomidorów suszonych (z Biedronki) 2 łyżki
camembert
pomidor (1 szt.)
oliwa z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa...


Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubsze paski, skropić oliwą, posolić i poukładać na dnie naczynia żaroodpornego. Szpinak odsączyć z wody dodać masło klarowane, podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dodać pastę z suszonych pomidorów, przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Na osobnej patelni podsmażyć przyprawione filety, pokrojone w kostkę. Filety wyłożyć jako druga warstwa zapiekanki. Na to wyłożyć warstwę szpinakową. Włożyć do piekarnika na ok 40 minut na 190 stopni C pod przykryciem. Po tym czasie położyć n wierzch pokrojone pomidory i camembert pokrojony w paski. Przyprawić do smaku. Trzymać jeszcze w piekarniku ok 10- 15 minut bez przykrycia. Gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz