czwartek, 10 grudnia 2015

Domowe Rafaello bezglutenowe :)

Kolejna zdrowa słodycz. Pyszna i zdrowa! (Dzięki Dorotka za przepis! )


Składniki na ok 15 szt
pół szklanki kaszy jaglanej
szklanka mleka (u mnie kokosowe)
2,5 łyżki miodu (syrop klonowy)
120g wiórek kokosowych
łyżka masła klarowanego (oleju kokosowego)
aromat migdałowy
migdały


Sposób przygotowania:
Kaszę sparzyć wrzątkiem i ugotować z mlekiem na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko. Cały czas od czasu do czasu mieszać.
Na patelni podprażyć wiórki kokosowe (100g). Do ugotowanej kaszy dodać wiórki kokosowe, łyżkę masła (oleju kokosowego) oraz 2 łyżki miodu. Wymieszać. Na koniec dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Wymieszać. Ciepłą masę nabieramy na rękę i formujemy kulki, wkładając do środka migdał. Obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Układamy obok siebie i schładzamy w lodówce. Gotowe!!


2 komentarze:

  1. O super przepis. Na pewno skorzystam :) Brakuje mi tego typu słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak domowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń