piątek, 18 grudnia 2015

Torcik czekoladowy z bakaliami, bezglutenowy

Na święta będzie jak znalazł. Idealny torcik bezglutenowy, mocno orzechowo- czekoladowy! 



Składniki:


Ciasto:

100g gorzkiej czekolady

4 jajka (16 przepiórczych)

80g masła klarowanego (lub zwykłego)

70 g cukru (ksylitolu)

100g zmielonych orzechów laskowych

łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)

2 łyżki mleka (ja użyłam sojowego)


Polewa:

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (lub mlecznej)

bakalie wg uznania (płatki migdałów, orzechy włoskie, żurawina, figi)


Sposób przygotowania:
Ciasto: 100g czekolady pokroić na drobną kosteczkę, dodać zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem (ksylitolem). Dodawać pojedynczo żółtka, nadal miksując. Dodać mleko. Miksować. Do powstałej masy dodać orzechy, czekoladę i proszek do pieczenia. Wymieszać. 
Białka jajek ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 35 minut w temp 170 stopni C.

Gdy ciasto wystygnie, czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią ciasto i ozdobić bakaliami. Gotowe!






2 komentarze:

  1. Szukam ciekawej propozycji na tort urodzinowy dla mojego mężczyzny :) Twój przepis wydaje się być dość łatwy, a przede wszystkim ciasto wygląda bardzo efektownie ;) czy zamiast mleka zwykłego/sojowego mogę użyć kokosowego? Chciałabym uzyskać aromatyczne ciasto, ale dość lekkie. Urodzinki będę za tydzień, więc w najbliższy weekend będę testować znalezione przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, możesz użyć każde mleko roślinne: kokosowe, sojowe itp. Ten torcik to super propozycja na urodziny, ale jest dość mały (jak na tort) więc jak się spodziewasz dużej ilości gości to może nie starczyć... ;)

    OdpowiedzUsuń