Na święta będzie jak znalazł. Idealny torcik bezglutenowy, mocno orzechowo- czekoladowy!
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady
4 jajka (16 przepiórczych)
80g masła klarowanego (lub zwykłego)
70 g cukru (ksylitolu)
100g zmielonych orzechów laskowych
łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
2 łyżki mleka (ja użyłam sojowego)
Polewa:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
bakalie wg uznania (płatki migdałów, orzechy włoskie, żurawina, figi)
Sposób przygotowania:
Ciasto: 100g czekolady pokroić na drobną kosteczkę, dodać zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem (ksylitolem). Dodawać pojedynczo żółtka, nadal miksując. Dodać mleko. Miksować. Do powstałej masy dodać orzechy, czekoladę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Białka jajek ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 35 minut w temp 170 stopni C.
Gdy ciasto wystygnie, czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią ciasto i ozdobić bakaliami. Gotowe!
Szukam ciekawej propozycji na tort urodzinowy dla mojego mężczyzny :) Twój przepis wydaje się być dość łatwy, a przede wszystkim ciasto wygląda bardzo efektownie ;) czy zamiast mleka zwykłego/sojowego mogę użyć kokosowego? Chciałabym uzyskać aromatyczne ciasto, ale dość lekkie. Urodzinki będę za tydzień, więc w najbliższy weekend będę testować znalezione przepisy ;)
OdpowiedzUsuńTak, możesz użyć każde mleko roślinne: kokosowe, sojowe itp. Ten torcik to super propozycja na urodziny, ale jest dość mały (jak na tort) więc jak się spodziewasz dużej ilości gości to może nie starczyć... ;)
OdpowiedzUsuń