piątek, 19 lutego 2016

Chlebek jaglany, bezglutenowy

W ostatnim czasie byłam bardzo zajęta i przyznam, że nie miałam czasu na wrzucanie przepisów na bloga. Zamierzam nadrobić zaległości i dziś prezentuje chlebek jaglany. Przepis pochodzi z bloga http://smakoterapia.blogspot.com/. Moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Prosty do zrobienia i super-zdrowy ze względu na dużą ilość kaszy jaglanej i kurkumy. Regularne spożywanie takiego chlebka wzmacnia odporność, a kurkuma, która nie tylko nadaje smak, działa przeciwnowotworowo. Zdecydowanie polecam!


Składniki (na dużą blachę)

kasza jaglana 2 szklanki
mąka gryczana 12 łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki
sok z jabłek -1 szklanka
60 ml oleju (np. ryżowy, rzepakowy)
sól- pół łyżeczki
kminek 4 łyżeczki
słonecznik łuskany (lub sezam) 3 łyżki
papryka słodka 2 łyżeczki
kurkuma 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Ostudzić. Następnie zmieszać z resztą składników (poza słonecznikiem, lub sezamem). Wszystko zmiksować mikserem. Na końcu dodać słonecznik. Wymieszać. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Masę rozprowadzić na papierze. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni C i piec ok 35min. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Zamierzam szybko wypróbować ten przepis, bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowy i na pewno w dodatku bardzo smaczny, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń