wtorek, 10 maja 2016

Bezglutenowe tartaletki z lemon curdem

Tartaletki to świetny pomysł na deser w upalny dzień. Przepis można modyfikować i zamiast lemon curdu dać budyń, albo inna masę.(jednak dla mnie lemon curd jest numer jeden w takiej konfiguracji) Owoce w zasadzie nadają się każde. 

Składniki na kruche ciasto:

250 g mąki bezglutenowej (u mnie mieszkana Doves Farm do wypieków)
100 g masła w temperaturze pokojowej ( u mnie masło klarowane)
100 g cukru pudru ( u mnie zmielony ksylitol)
1 żółtko
1 jajko

Dodatkowo: owoce: truskawki, borówki, maliny, wisnie itp...mięta.



Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko + jedno żółtko. Ugniatamy. Dodajemy masło pokrojone w kawałeczki. Wszystko łączymy ze sobą, ugniatając. Z ciasta formuujemy dwie kulki i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. rozwałkować i wysmarowane foremki wykładamy ciastem ( w metalowych foremkach do tartaletek), tak  żeby zrobić duże wgłębienie, które później będzie wypełnione lemon curdem. Piec w piekarniku na ok 190 stopni przez ok 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. 
Po zrobieniu lemon curdu wlewamy masę cytrynową do wgłębień i dekorujemy owocami i miętą. Całość schładzamy w lodówce.


..................................................................................................................................................

Przepis na lemon curd:

Składniki:

Składniki:
150 ml soku z cytryny
3 jajka
100 g cukru pudru ( u mnie puder z curku trzcinowego nierafinowanego)
100 g masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Ważne, żeby do przygotowania Lemon curdu nie używać metalowych narzędzi!! Inaczej masa może nam się nie udać.
Sok z cytryn łączymy z roztrzepanymi jajkami i cukrem pudrem. Całość ubijamy nad kąpielą wodną do momentu, aż zacznie gęstnieć. Gęsty krem ściągamy z ognia i dodajemy do niego masło, pokrojone w drobną kosteczkę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do słoiczka i schładzamy w lodówce.












1 komentarz: