czwartek, 5 maja 2016

Zupa szpinakowa

Uwielbiam kuchnię włoską. Odkąd jestem na diecie bezglutenowej rzadko sięgam do mojej ulubionej książki z przepisami Maxine Clark "Kuchnia włoska". Okazuje się jednak, że jest wiele przepisów charakteryzujących tą kuchnie w wersji bezglutenowej. Dziś przepis na zupę szpinakową właśnie z tej książki.


Składniki:
700g liści szpinaku
50 g masła (u mnie klarowane)
4 jajka
5 łyżek parmezanu (startego)
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1,75l bulionu warzywnego lub z kurczaka
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Usunąć ze szpinaku łodygi. Umyć liście i odcedzić na durszlaku. Mokre liście gotować w dużym rondlu. Kiedy zwiotczeją, odcedzić i drobno pokroić.
W średnim rondlu podgrzać masło, dodać do niego szpinak. Wymieszać. Zdjąć garnek i odstawić na 5 minut.
Do miski wbić jajka, wsypać parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ubić wszystkie składniki, a następnie wymieszać ze szpinakiem. Bulion wlać do dużego rondla i doprowadzić do wrzenia. Gdy będzie się już prawie gotować, dodać mieszankę szpinakowo-jajeczną. Delikatnie zagrzewać całość przez kilka minut, nie dopuszczając do wrzenia. Zupę można podawać z grzankami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz