Bardzo prosty w przygotowaniu chleb gryczany z dodatkiem cennej mąki amarantusowej.
Inspiracja:
http://ciastco.blogspot.com/
Składniki: ( na 2 foremki)
500g mąki gryczanej
1 szklanka mąki z amarantusa
7g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 garści słonecznika łuskanego
garść babki płesznik/siemienia lnianego
750 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju roślinnego (najlepiej ryżowego)
Sposób przygotowania:
Zmiksować wszystkie składniki mikserem. Przełożyć ciasto do foremek natłuszczonych i posypanych mąką gryczaną. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 min w ciepłym miejscu. Przed wsadzeniem do piekarnika posmarować wierzch olejem. Piec w 180 stopniach przez ok 1 godzinę z termoobiegiem.
Pani Justyno, fajnie by bylo gdyby Pani wyprostowala ten problem z ciepla sowa! (tu gdzie mieszkam to znajde raczej arktyczna) He he he! Czy chodzi tu o wode? bo chyba nie sode? Dziekuje. Prairies Lady
OdpowiedzUsuńOczywiście, że chodzi o wodę :) Z sową byłby problem.. ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy ;)
OdpowiedzUsuńDomowe chleby mają coś w sobie, a oprócz tego są niesamowicie smaczne. Ten z Twojego przepisu wygląda bardzo dobrze i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuń