środa, 27 kwietnia 2016

Chleb gryczano-amarantusowy


Bardzo prosty w przygotowaniu chleb gryczany z dodatkiem cennej mąki amarantusowej.


Inspiracja:
http://ciastco.blogspot.com/



Składniki: ( na 2 foremki)
500g mąki gryczanej
1 szklanka mąki z amarantusa
7g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 garści słonecznika łuskanego
garść babki płesznik/siemienia lnianego
750 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju roślinnego (najlepiej ryżowego)


Sposób przygotowania: 
Zmiksować wszystkie składniki mikserem. Przełożyć ciasto do foremek natłuszczonych i posypanych mąką gryczaną. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 min w ciepłym miejscu. Przed wsadzeniem do piekarnika posmarować wierzch olejem. Piec w 180 stopniach przez ok 1 godzinę z termoobiegiem.




4 komentarze:

  1. Pani Justyno, fajnie by bylo gdyby Pani wyprostowala ten problem z ciepla sowa! (tu gdzie mieszkam to znajde raczej arktyczna) He he he! Czy chodzi tu o wode? bo chyba nie sode? Dziekuje. Prairies Lady

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że chodzi o wodę :) Z sową byłby problem.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe chleby mają coś w sobie, a oprócz tego są niesamowicie smaczne. Ten z Twojego przepisu wygląda bardzo dobrze i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń