Zróbcie swoim dzieciom, będą zachwycone :)
Składniki:
( na 1 osobę)
50g kaszy jaglanej
3/4 szklanki mleka (może być mleko kokosowe)
2 żółtka jaj (wcześniej sparzyć jaja)
4 łyżeczki
ksylitolu (cukru trzcinowego nierafinowanego)
doprawić ziarnami
wanilii do smaku lub aromatem waniliowym
owoce ( gruszka,
jabłko, truskawki, borówki itp)
gorzka czekolada do
posypania
Sposób
przygotowania:
Kaszę jaglaną
podprażamy na patelni lub przelewamy wrzątkiem, żeby pozybć się goryczki. Wlewamy kaszę do rondelka z mlekiem i gotujemy, aż
kasza jaglana będzie miękka od czasu do czasu mieszając. (jeżeli będzie za mało mleka to trochę dolewamy) W
międzyczasie zmiksować żółtka z cukrem (ksylitolem). Gdy kasza
jaglana lekko przestygnie wlewamy zmiksowane żółtka do kaszy jaglanej i miksujemy
blenderem całość na gładką masę. Dodajemy aromat, albo wanilię.
Masę przekładać
do pojemnika warstwami: masa jaglana, owoce, masa, owoce. Posypać
gorzką czekoladą, orzechami i ozdobić listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz