środa, 20 kwietnia 2016

Pudding jaglany

Dziś propozycja słodkiego i zdrowego deseru, w którym główną rolę gra kasza jaglana.
 Zróbcie swoim dzieciom, będą zachwycone :)


Składniki: ( na 1 osobę)

50g kaszy jaglanej
3/4 szklanki mleka (może być mleko kokosowe)
2 żółtka jaj (wcześniej sparzyć jaja)
4 łyżeczki ksylitolu (cukru trzcinowego nierafinowanego)
doprawić ziarnami wanilii do smaku lub aromatem waniliowym

owoce ( gruszka, jabłko, truskawki, borówki itp)
gorzka czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną podprażamy na patelni lub przelewamy wrzątkiem, żeby pozybć się goryczki. Wlewamy kaszę do rondelka z mlekiem i gotujemy, aż kasza jaglana będzie miękka od czasu do czasu mieszając. (jeżeli będzie za mało mleka to trochę dolewamy) W międzyczasie zmiksować żółtka z cukrem (ksylitolem). Gdy kasza jaglana lekko przestygnie wlewamy zmiksowane żółtka do kaszy jaglanej i miksujemy blenderem całość na gładką masę. Dodajemy aromat, albo wanilię.

Masę przekładać do pojemnika warstwami: masa jaglana, owoce,  masa, owoce. Posypać gorzką czekoladą, orzechami i ozdobić listkiem mięty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz