sobota, 2 kwietnia 2016

Muffinki bez jaj, glutenu i mleka

Dzisiaj wersja muffinek bez udziału najczęstszych alergenów, czyli jaj, mleka krowiego i glutenu :) Idealne również dla osób na diecie wegańskiej :)


Inspiracja:
http://leworecznybezglutenowiec.pl/idealne-bezglutenowe-muffinki/

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki cukru nierafinowanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
2 łyżki kakao (bezglutenowe)
2 garście bakalii ( u mnie żurawina, migdały, morele suszone, śliwki suszone)
1 szklanka mleka kokosowego
3 łyżki miodu (surop z agawy)
 1 łyżeczka octu jabłkowego



Sposób przygotowania:

Wymieszać ze sobą suche składniki. Osobno wymieszać mokre składniki, dodać bakalie. Dokładnie wymieszać całość. Przełożyć do papilotek.

Piec ok 25 min w temp. 180 stopni C.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz