piątek, 25 marca 2016

Keks bezglutenowy idealny na święta :)

Dziś prezentuję przepis na bezglutenowego keksa. Idealny na święta, a do tego bardzo zdrowy :)



Składniki:

3 szklanki mieszanki bezglutenowej do wypieków + jedna szklanka mąki jaglanej
1,5 szklanki cukru nierafinowanego (ja użyłam ksylitolu)
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
320g masła klarowanego
10 łyżek mleka (ja użyłam kokosowego)
700g bakali (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwki suszone, skórka z pomarańczy....)
1 limonka 

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Żółtka jaj utrzeć z cukrem/ksylitolem ba puszystą masę. Do utartych żółtek dodawać powoli ostudzone masło, wlewając cienkim strumieniem. Całość miksować. Do masy dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach. Stopniowo dodać mleko i  sok z limonki (można również zetrzeć skórkę z limonki i dodać do ciasta). Na koniec dodać bakalie, wymieszać łyżką. Białka jaj ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do ciasta.
Przełożyć ciasto do posmarowanych masłem klarowanym keksówek (u mnie wyszły 2 szt). Mniej więcej 3/4 formy. Piec w piekarniku na 180 stopni C przez ok 50 min. Gotowe :)







1 komentarz:

  1. Zapowiada się niezwykle kusząco:) Justynko życzymy Wam zdrowych, szczęśliwych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń