środa, 16 marca 2016

Ciasto marchewkowe z orzechami

Propozycja na świąteczne ciasto bez mleka i glutenu.
Pyszne!

Składniki:

Ciasto:
400 g marchewki
8 jajek
180g cukru nierafinowanego (ja użyłam ksylitolu)
200 g zmielonych orzechów laskowych
200g migdałów pokrojonych na drobną kosteczkę
60g mąki ziemniaczanej
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego



Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 białko kurze
1 łyżeczka soku z cytryny

Do posypania na wierzch: skórka pomarańczowa, słupki migdałów


Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Cytrynę wyszorować i zetrzeć na drobnych oczkach, Sok wycisnąć. Odstawić na bok.
Wymieszać zmielone orzechy z migdałami, mąką ziemniaczana i cynamonem, Odstawić na bok.
Zółtka jajek utrzeć z cukrem (ksylitolem) na puszystą masę. Dodać startą marchewkę. Do masy dodać zmielone orzechy, migdały, cynamon, mąkę ziemniaczaną. na koniec dodać skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy. Wymieszać łyżką. Dno ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać na blachę (  mnie 25cmx30cm).
Piec  przez 1h10min w temp 170 stopni C. Można wierzch ciasta przykryć folią, żeby za bardzo się nie przypiekł.

Składniki na lukier wymieszać i utrzeć na lukier. Polać nim upieczone i wystygnięte ciasto. Posypać dodatkami. U mnie skórka pomarańczowa i migdały. Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz