poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Pasztet z fasoli z rozmarynem


Super zdrowy pasztet z fasoli i gruszką :)

Inspiracja:
http://delicioustitbits.blogspot.com/


Składniki:

200g fasoli (wcześniej namoczonej)
1 duża cebula
1 dojrzała gruszka
2 łyżki masła orzechowego
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
gałązka rozmarynu
sól, pieprz



Sposób przygotowania:

Fasolę ugotować, odcedzić i wystudzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać gruszkę pokrojoną w kostkę (wraz ze skórką) oraz gałązkę rozmarynu i dusić do miękkości ok. 7 minut. Całość przestudzić, rozmaryn wyjąć i wyrzucić. Fasolę dokładnie zmiksować wraz z gruszką i cebulą. Dodać jajka, masło orzechowe i wymieszać. Całość przyprawić pieprzem i solą. Masę przekładamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 45-60 minut do zarumienienia.  Pasztet chłodzimy w lodówce. najlepiej smakuje następnego dnia :)





1 komentarz: