czwartek, 5 stycznia 2017

Bezglutenowe spaghetti z cukinii

Jednym z prezentów od Mikołaja w tym roku jest urządzenie do robienia makaronu z warzyw. Już wcześniej widziałam je w internecie, ale nie byłam do końca przekonana. Nie tyle co do jakości, ale przede wszystkim do smaku takiego dania. Byłam w wielkim błędzie, gdyż spaghetti z cukinii jest przepysznym daniem obiadowym jak i lunchowym. Robi się szybciutko, a i smakuję fantastycznie. A jak wygląda, sami zobaczcie :)

Sprzęt do robienie makarony z warzyw wygląda mniej więcej tak:
http://www.mydeal.pl/dom_i_wnetrze-tarka_do_robienia_makaronu_z_warzyw-14272.html


Składniki:
2 cukinie
mięso mielone z indyka (ok 0,5 kg)
passata pomidorowa
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek 1 łyżka
1 cebula
parmezan do posypania (w wersji bezlaktozowej można posypać drożdżami nieaktywnymi)
przyprawy: sól, pieprz
świeża bazylia

Sposób przygotowania:
Podgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodajemy mięso mielone. Mieszamy, tak aby mięso rozdrobnić na małe grudki. Dodajemy rozgnieciony czosnek, mieszamy. Dodajemy przecier z pomidorów. Mieszamy. (Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę koncentratu pomidorowego).
Cukinie myjemy i kręcimy w urządzeniu do robienia makaronu z warzyw. Polewamy sosem do spaghetti. Posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii. Gotowe!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz