poniedziałek, 4 grudnia 2017

Fasolka w pomidorach

To danie powstało w ciągu zaledwie 20 minut. Szybkie, niskokaloryczne, zdrowe, wegańskie i bezglutenowe.

Świetnie komponuje się z pieczywem np bułka orkiszową lub bezglutenową.


Składniki:
1 mała cebula
oliwa z oliwek 1 łyżka
papryczka pepperoni 0,5 szt
pomidory 2 szt (duże)
fasolka szparagowa ok 1 szklanka (może być mrożona)
fasolka czerwona z puszki (3/4 puszki)
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
kiełki rzodkiewki - do ozdoby
ziarna sezamu ok 2 łyżki
sól, pieprz, curry


Sposób przygotowania:

Cebulkę i papryczkę pepperoni kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Po ok 5 minutach dodajemy fasolkę szparagową. Podsmażamy ok 10 minut. W międzyczasie pomidory zalewamy wrzącą wodą aby za chwilę ściągnąć z nich skórkę. Pomidory już bez skórki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli i fasolki. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z niewielkiej ilości wody. Zalewamy całość i mieszamy. Fasolkę czerwoną z puszki odsączamy i dodajemy.całość mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry. Posypujemy ziarnami sezamu i kiełkami rzodkiewki. Danie idealnie pasuje do świeżej bułki.


1 komentarz: