czwartek, 14 grudnia 2017
Penne z sosem grzybowym
Jesień się kończy i nadszedł dobry czas aby sięgnąć do zamrażarki po grzyby, które jeszcze niedawno zbieraliśmy.
Danie, które przygotowałam dzisiaj jest bardzo szybkie i świetnie nadaje się na lunchbox do pracy.
Pamiętajmy również, że grzyby są ciężkostrawne i dzieciom poniżej 7 lat nie powinny być podawane.
Składniki: (na ok 5 porcji)
500 g mrożonych grzybów leśnych
1 łyżka masła klarowanego
cebula 1 szt
300 ml śmietany kremówki
natka pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
makaron penne: gryczany
Sposób przygotowania:
Grzyby rozmrażamy, myjemy i oczyszczamy z ewentualnych pozostałości takich jak listki, igiełki itp.
Na patelni podsmażamy masło klarowane. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebule, mieszamy. Dodajemy grzyby i doprawiamy do smaku, mieszamy. po ok 3 minutach zalewamy śmietaną kremówką. Mieszamy i czekamy aż śmietana się zredukuje i zgęstnieje. Na koniec wkrapiamy sok z cytryny. Mieszamy. Posypujemy dużą ilością natki pietruszki. Podajemy z makaronem penne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
prosty i pyszny obiad. super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z grzybami, świetna propozycja zwłaszcza na takie mroźne dni :) Pozdrawiam z Katowic :)
OdpowiedzUsuń