Witajcie! Sezon na truskawki rozpoczęty. Dziś propozycja ciasta gryczanego z galaretką. Pyszne i orzeźwiające!
Składniki:
Ciasto :
150g masła klarowanego
80g cukru trzcinowego (ksylitolu)
16 jaj przepiórczych lub 4 jaja kurze
250g mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
75 ml mleka (ja użyłam koziego)
Galaretka:
żelatyna (7 łyżeczek)
sok z ananasów (z puszki)
puszka ananasów w kawałkach
truskawki 250 g
czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem i jajami. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli mąkę z proszkiem do masy wlewając co jakiś czas mleko (cały czas miksując na wolnych obrotach).
Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem klarowanym i posypanej mąką gryczaną. Piec w temp 170 stopni C przez ok 35 minut. Po ostudzeniu położyć pokrojone w połówki truskawki i ananasy. Zetrzeć czekoladę na grubych oczkach i posypać. Żelatynę rozrobić wg przepisu w 1 l wody, dodać sok z ananasów z puszki. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Włożyć galaretkę do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć to zalać ciasto. Włożyć do lodówki. Po godzinie gotowe do jedzenia!
mmm kusisz tym ciastem...
OdpowiedzUsuńprezentuje się bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń