wtorek, 21 lipca 2015

Bezglutenowy biszkopt z ptasim mleczkiem i galaretką

Biszkopt: 

0,5 szklanki mąki gryczanej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
170 g cukru brązowego (ksylitolu)
 6 jaj kurzych (28 jaj przepiórczych)
pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego



Ptasie mleczko:
2 galaretki różnego koloru (np. wiśniowa i brzoskwiniowa)
mleczko kokosowe (z puszki)
żelatyna
jagody (lub inne owoce)

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem (ksylitolem) na sztywną pianę. Dodawać pojedynczo żółtka. Miksujemy. Dodawać powoli przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wysmarować tłuszczem (masłem klarowanym) dno formy, posypać mąką i przelać ciasto. Piec w piekarniku na 180 stopni C przez ok pół godziny.

Ptasie mleczko:
Galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu. Ja rozlałam ją na talerzach, żeby można było pokroić je w kosteczkę.
Rozrabiamy w 300 ml żelatynę (ok 3 łyżeczek), dodać cukier wg uznania. Poczekać, aż zacznie tężeć i wtedy miksować, dodając systematycznie mleczko kokosowe. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i jagody. Wymieszać. Kiedy masa będzie gęsta zalać biszkopt i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Ozdobić listkami mięty. Podawać schłodzone. Gotowe!












1 komentarz: