Dziś przepis na pyszną bezglutenową tartę. Owoce leśne są teraz pod dostatkiem, wiec korzystamy ile się da!
Składniki na tartę:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki z tapioki
1/4 szklanki cukru pudru
2 jajka (10 przepiórczych)
130 g masła
sól
Przepis na lemon curd (krem cytrynowy) (370l)
Składniki:
3 jajka (15 przepiórczych)
3 cytryny
150g cukru
100g masła klarowanego
Sposób przygotowania:
Tarta:
Połączyć wszystkie składniki. Wyrobić ciasto i wyłożyć w formie do tarty. Piec w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni C przez 20 minut. W tym czasie zrobić lemon curd.
Lemon Curd: (krem cytrynowy)
Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Sok i startą skórkę z cytryny przełożyć do metalowej miski lub małego garnka. Dodać cukier i jajka. Rozbełtać trzepaczką jajka z cukrem i sokiem z cytryn. Dodac pokrojone masło. Całość w misce dać do większego garnka z wodą i zagotować wodę. Na małym ogniu mieszać (naczynie z lemon curd nie może dotykać spodu garnka z wodą). Mieszać do konsystencji budyniu (ja dodałam jeszcze łyżeczkę żelatyny).
Krem przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pozostałości z cytryn.
Gotowy krem nałożyć na upieczoną tartę. Ozdobić borówkami amerykańskimi i truskawkami. Gotowe!
Ależ ona cudna, taka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńDziekuje, jest również przepyszna :)
OdpowiedzUsuń