piątek, 17 lipca 2015

Tarta bezglutenowa z borówkami i truskawkami

Witajcie!

Dziś przepis na pyszną bezglutenową tartę. Owoce leśne są teraz pod dostatkiem, wiec korzystamy ile się da!

Składniki na tartę:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki z tapioki
1/4 szklanki cukru pudru
2 jajka (10 przepiórczych)
130 g masła
sól 

Przepis na lemon curd (krem cytrynowy) (370l)

Składniki:

3 jajka (15 przepiórczych)
3 cytryny
150g cukru
100g masła klarowanego


Sposób przygotowania:

Tarta: 
Połączyć wszystkie składniki. Wyrobić ciasto i wyłożyć w formie do tarty. Piec w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni C przez 20 minut. W tym czasie zrobić lemon curd.

Lemon Curd: (krem cytrynowy)

Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Sok i startą skórkę z cytryny przełożyć do metalowej miski lub małego garnka. Dodać cukier i jajka. Rozbełtać trzepaczką jajka z cukrem i sokiem z cytryn. Dodac pokrojone masło. Całość w misce dać do większego garnka z wodą i zagotować wodę. Na małym ogniu mieszać (naczynie z lemon curd nie może dotykać spodu garnka z wodą). Mieszać do konsystencji budyniu (ja dodałam jeszcze łyżeczkę żelatyny).
Krem przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pozostałości z cytryn.
Gotowy krem nałożyć na upieczoną tartę. Ozdobić borówkami amerykańskimi i truskawkami. Gotowe!






2 komentarze: