środa, 25 listopada 2015

Carpaccio z buraków

Proste danie, które świetnie się sprawdzi głównie na przyjęciu : ) Dzięki Dorotka za przepis :)



Składniki: (na 3 osoby)

buraki czerwone (3szt)

serek kozi (rolada), może być też pleśniowa

granat

rukola

sos balsamiczny

orzechy pinii (mogą być włoskie)


Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy (albo pieczemy w piekarniku). Kroimy w plasterki. Serek pleśniowy również kroimy w plasterki (możemy go porwać na mniejsze kawałki). Kładziemy na burakach. Dekorujemy orzechami piniowymi i pestkami granatu. Polewamy sosem balsamicznym. Gotowe!


Przepis na sos balsamiczny:

ocet balsamiczny (3 łyżki)
1 łyżeczka musztardy
ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
oliwa z oliwek (1/3 szklanki)
łyżeczka soku z cytryny
miód (2 łyżki)
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Gotowe!









2 komentarze:

  1. Też wczoraj sobie zrobiłam podobne, najpyszniejsze <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ;) Często u mnie gości w przeróżnych kombinacjach :D

    OdpowiedzUsuń