Składniki:
Spód:
300 g kaszy jaglanej
4 jabłka (np. reneta)
cynamon (1 łyżka)
2 garści orzechów włoskich
100g płatków migdałowych
szklanka cukru (ksylitolu)
cukier waniliowy (2 łyżeczki) bezglutenowy
Wierzch:
3 białka jaj
80g wiórków kokosowych
szczypta soli
60 g cukru (ksylitolu)
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. (wcześniej sparzyć wrzątkiem). Do miski z ugotowaną kaszą jaglaną wsypać pokrojone orzechy, pokrojone w kostkę jabłka, cukier waniliowy, ksylitol, cynamon. Wymieszać! Na blachę ok 27 cm. wyłożyć pergamin i wyłożyć masę.
Następnie zrobić wierzch:
Białka ubić na sztywną pianę z ksylitolem i solą. na końcu dodać wiórki kokosowe. Wymieszać. Powstałą masą zalać ciasto. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni C na ok 40 minut. Smacznego!
jedno z moich ulubionych ciast!
OdpowiedzUsuńJa jeszcze jaglanego nie robiłam, ale jest w planach! Boskie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zrobiłam w nocy i przed chwilą sobie ukroiłam. Czy to normalne, że spód jest jakby sczerniały, ale nie spieczony, tylko czarno-zielony?
OdpowiedzUsuńU mnie spód był lekko zarumieniony, a smakowało?
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Kocham jaglankę pod każdą postacią :) zamiast wiórków użyłam płatków kokosowych, są większe i bardziej chrupiące.
OdpowiedzUsuń