Ciasto z borówkami i komosą ryżową
Składniki:
Mąka z komosy ryżowej 50g
zmielone migdały 90g
cukier puder (zmielony ksylitol) 120g
quinoa prażona 25g
0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 szklanka borówek amerykańskich (mogą być inne owoce np. maliny, truskawki)
kilka malin (mogą być mrożone)
3 białka jajek
90 g masła
Sposób przygotowania:
Białka jajek ubić na sztywną pianę.
Mąkę, mielone migdały, cukier puder (ksylitol), proszek do pieczenia i roztopione masło masło wymieszać. Dodać ubite białka. Wymieszać. Dodać borówki amerykańskie (3/4 szklanki) i kilka malin. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (najlepiej okrągłej), wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorować ciasto resztą borówek i kilkoma malinami. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni C. Piec ok 40 minut. Ciasto można posypać niewielką ilością cukru pudru (ksylitolu).
wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń