niedziela, 3 stycznia 2016

Tarta z quinoa i borówkami amerykańskimi, bezglutenowe

Co prawda przepis robiłam kilka miesięcy temu na potrzeby magazynu "Bez Glutenu". Wtedy nie było problemu ze świeżymi owocami. Jednak, myślę, że mrożone również się sprawdzą :)

Ciasto z borówkami i komosą ryżową

Składniki:
Mąka z komosy ryżowej 50g
zmielone migdały 90g
cukier puder (zmielony ksylitol) 120g
quinoa prażona 25g
0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 szklanka borówek amerykańskich (mogą być inne owoce np. maliny, truskawki)
kilka malin (mogą być mrożone)
3 białka jajek 
90 g masła 

Sposób przygotowania:

Białka jajek ubić na sztywną pianę. 
Mąkę, mielone migdały, cukier puder (ksylitol), proszek do pieczenia i roztopione masło masło wymieszać. Dodać ubite białka. Wymieszać. Dodać borówki amerykańskie (3/4 szklanki) i kilka malin. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (najlepiej okrągłej), wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorować ciasto resztą borówek i kilkoma malinami. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni C. Piec ok 40 minut.  Ciasto można posypać niewielką ilością cukru pudru (ksylitolu). 





1 komentarz: