wtorek, 12 sierpnia 2014

Strudel z jabłkami

To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Jest niedrogie i proste w wykonaniu. A jabłka, dlaczego warto je jeść?
Ponieważ obniżają poziom "złego" cholesterolu, pektyny zawarte głównie w skórce jabłka odtruwają nasz organizm z toksyn. Jabłka regulują perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom. Są również bogactwem witamin i minerałów. Głównie witaminy C, potasu i żelaza. Warto je jeść, szczególnie surowe i ze skórką :)

Składniki:
Na ciasto:
25 dag mąki orkiszowej
jajko
2 łyżeczki oleju
szczypta soli
pół szklanki ciepłej wody

Nadzienie:
ok 5 szt jabłek (u mnie papierówki)
ok 50g masła
2 łyżki cukru brązowego
garść rodzynek
łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:
Ze składników (na ciasto) wyrobić ciasto. Posypać mąką blat. rozwałkować w miarę cienko. Na rozwałkowane ciasto nakładać pokrojone w słupki jabłka. Masło pokroić na małe kosteczki i posypać nim również ciasto. Rodzynki, cukier i cynamon rozsypać po cieście. Delikatnie zawinąć strudla. Włożyć w natłuszczonej blasze do nagrzanego piekarnika na ok 170 stopni na 40 min.





Jabłka wolności

2 komentarze:

  1. Cudowny strudel, bosko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłka, i w ciastach, i surowe :) Twój strudel wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń