Przepis zaczerpnięty z bloga http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/.
Składniki:
3 jajka
1 szklanka mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
1 szklanka wody gazowanej
2 ¼ szklanki mąki owsianej (można zemleć płatki owsiane)
¾ szklanki mąki razowej orkiszowej
6 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Uwaga: Jeśli chcemy zrobić gofry bezglutenowe to używamy tylko mąki owsianej (bezglutenowej) i bezglutenowego proszku do pieczenia! Również wychodzą pyszne!
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. pół godziny aby ciasto napęczniało. Białka ubić na sztywna pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec na złoty kolor.
Gofry owsiane podawać z dżemem, owocami. Jak kto lubi :)
uwielbiam gofry, ale owsianych jeszcze nie próbowałam - muszą być pyszne...
OdpowiedzUsuńZapewniam, że są :)
OdpowiedzUsuń