środa, 3 września 2014

Ogórki kiszone

Dziś moja uwaga skupi się na ogórkach kiszonych. Uważam, że jest to jeden ze zdrowszych produktów.
Dlaczego?
Przede wszystkich w procesie kiszenia powstają bakterie kwasu mlekowego, mające działanie probiotyczne.
Bakterie te regulują skład mikroflory jelitowej, a co za tym idzie poprawiają trawienie. Wspomagają również odporność.


Składniki:
Ogórki zielone gruntowe
koper
czosnek
chrzan
sól

Sposób przygotowania:
Na litr wody/ 2 łyżki soli.
Rozpuścić w przegotowanej (ciepłej) wodzie rozpuścić sól.  Na słoik półtora litrowy włożyć 5 ząbków czosnku, 3 średnie laski chrzanu, koper. Zalać przestudzoną, osoloną wodą. Zakręcić. Kisić w temp 15-20 C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz