niedziela, 7 września 2014

Dżem jeżynowy, jeżyny

Sezon na jeżyny trwa. Jakie mają właściwości zdrowotne?
Duża dawka witaminy C, antynowotworowe działanie, wspomagają pracę układu krążenia, zapobiegają chorobom oczu. Przyspieszają również przemianę materii, co ważne w diecie odchudzającej.


Składniki:
jeżyny
cukier

Sposób przygotowania:
Na 1 kg jeżyn/ 2kg cukru, Zagotować, mieszać. Gotować do zniknięcia piany (min pół godziny).







4 komentarze:

  1. jeżyny uwielbiam, a taki dżem to świetny dodatek do kanapek, naleśników i innych wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do zrobienia :) Bardzo dobry... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, smakowite zdjęcia :)
    Uwielbiam jeżyny :) U mnie niestety już się kończą...

    OdpowiedzUsuń