środa, 24 września 2014

Dżem śliwkowo-jabłkowy

Witam po dłuższej przerwie. Moim usprawiedliwieniem jest pobyt z rodziną na wakacjach. Tym razem potrzebowaliśmy całkowitego odludzia, gdzie będziemy tylko my i natura. Idealnym miejscem, które spełniło nasze oczekiwania były okolice Biebrzańskiego Parku Narodowego. Było przecudnie, a pogoda dopisywała każdego dnia.
Do sklepu mieliśmy 4 km. Sklep połączony z domem przemiłych właścicieli.
Czy zdarzyło Wam się kiedyś dostać coś za darmo od właściciela sklepu? Tak poprostu? My doświadczyliśmy tego właśnie tam. Właścicielka sklepu podarowała nam zrobiony przez siebie dżem śliwkowo-jabłkowy. Oczywiście owoce z własnego sadu. Przepyszny! Przepis zamieszczam na blogu.

Składniki:
śliwki węgierki (wedle uznania)
jabłka (antonówki) (wedle uznania)
cukier trzcinowy (wedle uznania)

Sposób przygotowania:
Śliwki zemleć i gotować przez godzinę cały czas mieszając. Odstawić na dobę ( pierwszą godzinę nie przykrywać). Następnego dnia śliwki ponownie na godzinę zagotować. Następnie jabłka obrać, pokroić w plasterki i gotować do całkowitego rozgotowania, cały czas mieszając. Zmieszać oba składniki i dodać cukier wg uznania. Wymieszać!






2 komentarze:

  1. Świetne połączenie smakowe. Dżem będzie idealny na chłodne, zimowe wieczory, brr :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety zjedliśmy wszystko, teraz muszę zrobić zapasy na zimę :)

    OdpowiedzUsuń