czwartek, 4 września 2014

Zupa grzybowa


Wrzesień to chyba najlepszy czas na grzybobranie. W tym roku, po wieloletniej przerwie wybrałam się z tatą na grzybobranie. Pochwalę się, że było bardzo owocne :)
Często słyszy się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Musze się z tym nie zgodzić.
Grzyby to bogactwo witamin, między innymi B2, B3, B5. Te o zabarwieniu pomarańczowym lub żółtym zawierają witaminę A. Są też bogate w witaminę D.
Jednak ze względu na ich ciężkostrawność oraz możliwość popełnienia błędu, nie powinno się podawać dzieciom do lat 10.


Składniki
Porcja rosołowa z kury-wywar ok 3 litry
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1 główka średnia cebuli
seler (pół średniego)
por
koper 2 łyżki stołowe kopru
grzyby ok 230g (borowiki)
sol, pieprz
lubczyk (łyżka)
Śmietana 18% (mala) do zabielania
maka pszenna 1 łyżka

Sposób przygotowania:
Cebule podpiec na patelni na zloty kolor (bez tłuszczu). Dodać do wywaru marchewkę pokrojona w kostkę lub starta na grubych oczkach, pietruszkę skrojona w kostkę, seler skrojony w kostkę, kilka krążków pora, cebule zezłoconą. Grzybki pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować ok 40 min.
Do gotowego wywaru dodać śmietanę zmieszana z maka 1 szt. i wywarem. Wlać całość do garnka z zupą.
Na koniec dodać do zupy koper (skrojony), lubczyk.










2 komentarze: