czwartek, 6 listopada 2014

Muffinki amarantusowe dla alergika

Tym razem muffinki, szczególnie dla alergików. Nie zawierają jajek, mleka i mąki.


Inspiracja ze strony http://dolinasmakow.com/ z moimi modyfikacjami.

Składniki: (ok 10 sztuk, jedna muffinka ok 50g)

2 szklanki amarantusa ekspandowanego
4 dojrzałe banany
4 łyżki płatków gryczanych (nie muszą być)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżka cukru (miodu)
3 łyżki oleju (np. ryżowego, rzepakowego...)
orzeszki pinii (mogą być migdały, orzechy włoskie...)
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania: Banany zmiksować, następnie dodać resztę składników (oprócz orzeszków) Całość zmiksować.Przełożyć do papilotek. Posypać na wierzch orzeszkami pinii. Piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni C przez ok 20 minut. W połowie czasu ustawić grzanie tylko na dół.



Amarantus - super zboże XXI wieku

3 komentarze:

  1. świetne- zdrowe i pyszne, właśnie takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiło się wyjątkowo smacznie. Dziękuję za udział w akcji:)
    www.fantazjesmaku.weebly.com

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo pyszna propozycja nie omieszkam spróbować:)

    OdpowiedzUsuń