Tym razem muffinki, szczególnie dla alergików. Nie zawierają jajek, mleka i mąki.
Inspiracja ze strony http://dolinasmakow.com/ z moimi modyfikacjami.
Składniki: (ok 10 sztuk, jedna muffinka ok 50g)
2 szklanki amarantusa ekspandowanego
4 dojrzałe banany
4 łyżki płatków gryczanych (nie muszą być)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżka cukru (miodu)
3 łyżki oleju (np. ryżowego, rzepakowego...)
orzeszki pinii (mogą być migdały, orzechy włoskie...)
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania: Banany zmiksować, następnie dodać resztę składników (oprócz orzeszków) Całość zmiksować.Przełożyć do papilotek. Posypać na wierzch orzeszkami pinii. Piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni C przez ok 20 minut. W połowie czasu ustawić grzanie tylko na dół.
świetne- zdrowe i pyszne, właśnie takie lubię :)
OdpowiedzUsuńZrobiło się wyjątkowo smacznie. Dziękuję za udział w akcji:)
OdpowiedzUsuńwww.fantazjesmaku.weebly.com
bardzo pyszna propozycja nie omieszkam spróbować:)
OdpowiedzUsuń