środa, 5 listopada 2014

Soki warzywne i owocowe


Soki owocowe i warzywne to bomba witaminowa dla naszego organizmu. Pod warunkiem, że sami sobie taki sok sporządzimy. Najlepiej jeśli zrobimy to z owoców i warzyw z upraw ekologicznych. Wtedy wystarczy dobrze takie warzywo czy owoc umyć. Jeśli nie jesteśmy pewni pochodzenia radziłabym obrać również  ze skórki.
Dlaczego warto uwzględnić w naszej diecie soki warzywne?  Oto kilka powodów:

1. Soki owocowe i warzywne to duża dawka witamin i minerałów. W zależności jaki owoc, czy warzywo, różnią się ich składem. W ciągu 15 minut od wypicia, znajdują się już w krwioobiegu.

2. Z reguły takie warzywa jak seler, czy korzeń pietruszki nie jemy na surowo. Znacznie łatwiej jest wycisnąć z niego sok i po prostu wypić. Wtedy dostarczymy dobroczynnych wartości z tych warzyw.
Daje to możliwość tworzenia kompozycji soków, gdzie w większej części będzie się on składać z warzywa, które lubimy, a w niewielkiej z takiego, którego nie wypilibyśmy samego (np. brokuł). Jest to dobry "sposób na dzieci" , które nie lubią jeść warzyw.

3. Soki warzywne są niskokaloryczne. Pod tym kątem można pić je bezkarnie, nawet w większych ilościach. Inaczej rzecz ma się z sokami owocowymi, gdyż te zrobione z owoców o wysokim indeksie glikemicznym (np. banan, pomarańcza) w dużej ilości mogą być kaloryczne.

4. Świeże soki alkalizują organizm. Na temat odpowiedniego ph organizmu i zakwaszeniu będę pisać osobny artykuł. Jednak uwierzcie mi, jest to niesamowicie ważne i wpływa bardzo pozytywnie na nasze zdrowie.

5. Świeże soki z warzyw i owoców pite regularnie stymulują nasz układ odpornościowy. Jeżeli często się przeziębiacie, a tran, czy czosnek nie dają poprawy, to zacznijcie pić soki warzywnie i owocowe.

6.  Soki poprawiają nasz wygląd. Za sprawą witamin i minerałów zawartych w skokach nasza cera wygląda świeżo, włosy nabierają połysku, skóra ma ładniejszy koloryt i jest gładsza.

7. Soki oczyszczają nasz organizm z toksyn. Jeśli chcemy porządnie oczyścić się z toksyn, zachęcam do spróbowania diety Ewy Dąbrowskiej. Jest to dieta oczyszczająca oparta na samych warzywach i owocach oraz sokach z nich.

8. Soki, które sami wyciskamy mają niski koszt.

To kilka powodów, dla których warto pić soki. Oczywiście można by znaleźć ich znacznie więcej.
Chciałabym jeszcze doradzić Wam jak wyciskać soki. Ja osobiście zaopatrzyłam się w wolnoobrotową wyciskarkę. Przyznam, że koszt nie był mały, ale mam ją już ponad rok i jest wykorzystywana prawie codziennie.
Różnica między wyciskarką a sokowirówką jest taka, że wyciskarki są wydajniejsze oraz przez to, że działają na wolnych obrotach sok nie traci cennych właściwości. Inaczej jest z sokowirówkami. W ich przypadku podczas szybkich obrotów sok się utlenia, przez co traci wiele cennych witamin i enzymów.
Radziłabym też nie pić soków z jednych i tych samych warzyw, czy owoców. Dla naszego zdrowia najlepiej będzie naprzemienne  wykorzystywanie różnych warzyw i owoców. To zapewni nam całą gamę witamin i minerałów. Najbardziej efektywne jest też wolne picie soku.
Bardzo ważne jest również dokładne mycie warzyw i owoców przed zrobieniem soku. Trzeba mieć świadomość, że często na warzywach mogą być larwy pasożytów. Ja osobiście w przypadku takich warzyw jak marchewka, korzeń pietruszki czy selera, po umyciu sparzam jeszcze wrzątkiem.
Warto również wspomnieć  o diecie dr Gersona oparta głównie na diecie sokowej. Autor tej diety opracował specjalny program żywieniowy, który leczy choroby nowotworowe.

Systematycznie będę wrzucać zdjęcia różnych soków z opisem ich właściwości. Dzisiaj pod lupą sok marchwiowy i z natki selera.








Sok z marchwi- zawiera witaminy A, B, C, E, D, PP, K. Ma też w swoim składzie magnez, wapń, jod, żelazo, potas, kobalt i sód. Sok działa rozkurczowo, obniża poziom złego cholesterolu, wpływa też na regulacje trawienia. Zwiększa również odporność. Ma też rewelacyjny wpływ na naszą skórę, szczególnie przy stanach zapalnych. Ma również działanie przeciwpasożytnicze.

Sok z selera naciowego- ma działanie oczyszczajace. Nawilża i wygładza skórę, a to dzieki dużej dawce witaminy C, witaminom z grupy B i witaminie E. Zawiera również witaminę PP i kwas foliowy. Bogaty jest też w wapń, cynk, potas, magnez i żelazo. Pobudza przemianę materii. Warto go również pić przy problemach ze stawami. Sok z selera naciowego pobudza również procesy trawienne oraz zwiększa apetyt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz