czwartek, 6 listopada 2014

Tahini, czyli pasta sezamowa

 Dziś przygotowałam pastę sezamową zwaną Tahini, pochodzącą z Bliskiego Wschodu.  Troszkę ją zmodyfikowałam, dodając syropu z agawy, żeby zachęcić również mojego syna do spróbowania i wdrożenia w jego jadłospis.
Taka pasta ma niesamowite właściwości zdrowotne. Po pierwsze stanowi bogate źródło wapnia. Pierwiastka, który ma wpływ nie tylko na stan naszych kości i zębów, ale również serca i mięśni. Po drugie spora  dawka magnezu, który działa kojąco na nasze nerwy.
Zawiera również cynk, który potrzebny jest, by nasze włosy i paznokcie były piękne. Ma on również duży wpływ na naszą odporność.
Zawiera również witaminy A, E i witaminy z grupy B. Co ważne, sezam obniża poziom cholesterolu, więc dla tych, którzy mają jego poziom podwyższony, będzie to idealna przekąska. Sezam zawiera również lecytynę, która wpływa korzystnie na naszą pamięć.


Składniki: (całość ok 350g)
300g ziaren sezamu
6 łyżek oleju (sezamowy, rzepakowy..ja użyłam oleju z awokado)
6 łyżek syropu z agawy (można użyć miodu, syropu klonowego, syropu daktylowego)


Sposób przygotowania:
Sezam podprażyć na patelni tak, aby delikatnie zezłocić. Następnie wsypać do miski i jak ostygnie to mielić blenderem, dodając systematycznie olej. Będzie to trochę trwało. Ja czasami musiałam robić przerwę, żeby blender się nie "spalił". Pod koniec dodać syrop z agawy i jeszcze chwile pomiksować. Smacznego!









3 komentarze:

  1. Jak długo można ją przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że spokojnie ze 3 miesiące można ją w lodówce przechowywać, jeśli poza sezamem, olejem i miodem (syropem z agawy) nic więcej nie dodamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem czasowo w Kanadzie, mam mnóstwo czasu na kulinarne eksperymenty, znalazłam Twój przepis, rewelacja ! dodałam syropu klonowego! PYYYYCHA

    OdpowiedzUsuń