Propozycja głównie dla bezgutenowców. Bardzo dobry i zdrowy chleb gryczany na drożdżach. Środek lekko wilgotny, skórka chrupiąca :)
Inspiracja: http://ciastco.blogspot.com
Składniki: ( na foremkę ok 26cmx10cm)
500 g mąki gryczanej
suche drożdże 7g (jedno opakowanie)
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego
425 ml ciepłej wody
1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza kaszą gryczaną) zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać ugotowaną i odcedzoną kasze gryczaną. Wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 40 min. Przed pieczeniem posmarować wierzch chleba olejem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 210 stopni C przez ok 40 min.
Ja ostatnio bardzo się polubiłam z mąką gryczaną i też mam w planach upiec chleb, więc z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam ten przepis, ale trzeba się dokładnie trzymać przepisu, żeby wyszedł idealny :)
OdpowiedzUsuńwow:) i jeszcze ta kasza, cała...:) a jak w smaku? bo wygląda apetycznie:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDo tej pory nie jadłam lepszego :) Oczywiście, kto chce to zamiast kaszy można dać np słonecznik, pestki dyni itp.
OdpowiedzUsuńPasjo; nie dałaś w ogóle kaszy ???
UsuńDałam kasze gryczaną, ugotowaną (1 torebkę)
UsuńMuszę sprawdzić :)
OdpowiedzUsuńCukier można zastąpić miodem - łyżeczka.
OdpowiedzUsuńOczywiście, można zastąpić miodem, ksylitolem... :)
UsuńWitam...czy można zastąpić drożdże suche świeżymi? jeżeli tak to jaką ilość trzeba dać i jak się zabrać do robienia takiego ciasta?..Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuńTak, można zastąpić świeżymi drożdżami (25 g) Myślę, że powinien tak samo dobrze wyjść ze świeżych drożdży. Jeśli się uda daj znać:)
OdpowiedzUsuńCzy jeśli zamiast kaszy dam ziarna słonecznika to tez wyjdzie?
OdpowiedzUsuńTak Jolanto, wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńa można piec w maszynce do pieczenia chleba??
OdpowiedzUsuńOj nie wiem, nie mam maszynki i nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPo upływie 40 min.wyjmujemy odrazu chleb z piekarnika czy zostawić w gorącym piekarniku?
OdpowiedzUsuńJa wyciągam od razu. Jeszcze nie zostawiałam w gorącym piekarniku :)
OdpowiedzUsuńCzy 2 łyżki oleju z przepisu są do posmarowania chleba, czy też do zmiksowania z resztą składników?
OdpowiedzUsuń2 łyżki oleju są do masy na chleb :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robilam chlebek wedlug tego przepisu,dalam slonecznik i pestku z dyni. Bomba ;)
OdpowiedzUsuń