wtorek, 30 grudnia 2014

Pieczone awokado z pomidorami, serem i jajem przepiórczym

Przystawka, która świetnie się sprawdzi w noc sylwestrową. Również dla bezglutenowców i alergików.

Składniki: ( na 4szt)
awokado 2szt. (miękkie)
pomidor 1szt
3 ząbki czosnku
oregano (świeże)
jajka przepiórcze 4 szt.
ser żółty do posypania (może być kozi)
sól, pieprz, sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Awokado pokroić na połówki. Usunąć pestkę. Skropić sokiem z cytryny. Połówki lekko wydrążyć i awokado pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Pomidor obieramy ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pomidor i czosnek wrzucić do miski z pokrojonym awokado. Wymieszać. Posolić, popieprzyć. Farszem nadziewać połówki awokado. Zrobić małe dołki na jajka przepiórcze. Wbić do każdej połówki awokado po jednym jajku przepiórczym. Ser zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i posypać połówki awokado. Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 stopni C przez ok 20 min. na koniec ozdobić świeżym oregano. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz