poniedziałek, 12 września 2016

Batony amarantusowe

Na konferencji w Warszawie była mowa o pozytywnym działaniu amarantusa w szczególności osobom na diecie bezglutenowej. Nie czekając, postanowiłam zwiększyć podaż tego produktu w swojej diecie.
Ciasteczka amarantusowe są świetną i zdrową przekąską dla dorosłych i dzieci.




Składniki na forme ok 28cm x18cm

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych
1/2 szklanki sezamu
2 szklanki amarantusa ekspandowanego
garść orzechów nerkowca (pokrojonych w drobną kostkę)
garść obranych pistacji  (pokrojonych w drobną kostkę)
2 łyżki nasion chia
90g oleju kokosowego
220g miodu.
1 czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na dużej blaszce wyłożonej pergaminem wyłożyć płatki owsiane i sezam. Podpiec w piekarniku  ok  12 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
Olej kokosowy i miód umieścić w rondlu i podgrzewać, aż składniki się połączą. Przelać masę do dużej miski, dodać resztę składników i wymieszać. Wyłożyć masę do foremki  wyłożonej pergaminem. Równomiernie rozłożyć i i porządnie docisnąć. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki.
Po ostudzeniu podzielić na kawałki. 
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią batony.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz